2017. október 4., szerda

3D Crest White fogfehérítő matrica - helyzetjelentés

Már a fogfehérítő kúra felénél járok, így elérkezettnek látom az időt, hogy írjak néhány sort a matricák használatát illetően illetve hogy beszámoljak az eddigi tapasztalataimról velük kapcsolatban.


Először is nézzük meg, hogy mire kell figyelni a matricák felhelyezése előtt és hogy hogyan is kell őket használni! 


Jó ha tudod, hogy:


1. A fogfehérítésre a legalkalmasabb időpont az este! 

A matricák persze reggel is használhatóak, de mivel közvetlenül a felragasztásuk előtt nem szabad fogat mosni és a hatóidő letelte után sem - minimum 10 percig -, az ideális időszak mindenképpen a lefekvés előtti fogmosást megelőző időszak. (vagyis ideális esetben a folyamat a következő: matricák felhelyezése - hatóidő vége - 10 perc szünet - fogmosás - lefekvés) 
Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de az én reggeli rutinomba ez már amúgy sem férne bele. :P

2. Közvetlenül a matrica használata előtt és után nem ajánlott kávét inni. 

Ha még sem tudsz lemondani a kávéról, legalább arra figyelj, hogy a matricák felrakása és a kávé ivása közt minél több idő teljen el. 

3. A fehérítő kúra teljes ideje alatt célszerű betartani a fehér fogyókúra szabályait. 

Kerüld a kávét, a kólát, a teát, a vörösbort, a csokit, illetve a színező élelmiszereket, mint pl. az áfonya, a répa, a paradicsomleves, a cékla/céklalé, a vérnarancs, a spenót vagy a ketchup.
Ha nem megy, legalább öblögess utánuk egy pohár vízzel.;)

4. A matricák használata előtt és után ajánlott kezet mosni, nehogy a matricán lévő zselé a szembe, bőrre vagy ruhára, textíliára kerüljön. 


5. A fogszuvasodást, a lyukas fogakat, a rosszul tömítő régi töméseket a fogfehérítés előtt kezelni kell, valamint ínygyulladás esetén sem ajánlott használni a matricákat!! 


6. A matricák nem fehérítik a töméseket, koronákat, műfogakat, csak a természetesen élő fogakat fehérítik úgy, hogy a felszíni elszíneződéseket tisztítják le, alapárnyalatukat viszont nem módosítják fehérre. 


7. A matricák nem fedik le  az összes fogat, de ez nem baj, hiszen elég az is, ha csak a mosolygás közben látható fogak fehérek. Nálam pl. az van, hogy a felső fogsor 6. és 7. fogait már nem éri a matrica, az alsó fogsornál pedig már az 5.-et sem. 


8. A fogfehérítés során a nyálat le lehet nyelni, a fehérítő zselé kémiai anyagai ugyanis semlegessé válnak a szájban még a továbbhaladás előtt. Nem mondom, hogy kifejezettn finom az íze, de nem is rossz. :)  


9. Nem ajánlott a matricákat se hőforrás (napsugárzás, radiátor, meleg laptop) közelében, sem a fürdőszobában tárolni, mert a meleg és a nedvesség károsíthatja őket. 



A matricák felhelyezése: 

0. lépés: 

A matricák felragasztása előtt érdemes egy pohár vízzel kicsit öblögetni, vagy akár csak egy pohár vizet meginni, hogy a friss lepedéktől megszabaduljanak a fogak. Ezután célszerű egy kicsit megszárítani, megtörölgetni a fogakat, hogy minél kevesebb nyál legyen rajtuk, mert a matrica jobban tapad és hatékonyabban is fehérít, ha száraz fogakra kerül.    
(Sajnos volt úgy, hogy ez a lépés nálam kimaradt, és akkor bizony az alsó fogakra - a sok nyál miatt - nem tapadt olyan jól rá a matrica, márpedig nagyon fontos, hogy a matricán lévő hatóanyag minél kevesebb nyállal érintkezzen, mivel a nyál enyhén semlegesítheti azt!)
Fontos! Nem ajánlott sem fogat mosni (sem kávét inni) közvetlenül a matricák felhelyezése előtt, elsősorban azért, hogy elkerüljük a fogérzékenység eseteges fellépését!  

1. lépés: 

Egy tasakban két matrica van, egy az alsó fogsorra, egy pedig a felsőre. Ez egy napi adag. 
Az első lépés tehát az, hogy fogunk egy ilyen tasakot, kibontjuk, majd a fóliáról először lehúzzuk az alsó fogsorra szánt, rövidebb matricát. 


2. lépés: 

A matrica ragadós/zselés oldalát fel kell ragasztani az alsó fogsorra úgy, hogy a fogak teljes, külső, látható felületét befedje. Vagyis, a matrica alsó része nyilvánvalóan egy kis helyen az ínyre fog ragadni. Ez nem baj, de azért törekedjünk rá, hogy a matrica minél kisebb területen érintkezzen az ínnyel. 
Óvatosan hozzá is lehet nyomkodni a fogakhoz a matricát illetve kicsit be lehet nyomkodni a fogközökbe is, hogy az illeszkedés minél jobb legyen illetve hogy a fogakat mindenhol érje a hatóanyag.
Ha a matrica túllóg az alsó fogak magasságán (nagy valószínűséggel igen!), akkor a fennmaradó részt hajtsátok a fogaitok mögé vagy azok tetejére (rágó fogak esetén).
Ha az alsó fogsor kész, akkor jöhet a felső, vagyis matrica lehúz, felhelyez, ráhajt.:)

3. lépés: 

Várjátok meg a hatóidő végét (a matrica típusától függően a hatóidő hossza eltérő lehet!), húzzátok le a matricát a fogaitokról és dobjátok ki a használt matricákat. 
Az én matricáim nagyon jól tapadnak, szóval nem csusszannak le csak úgy a fogakról, kicsit erősebben kell őket húzni, de ez természetesen nem fájdalmas, maximum egy picit fura.:)

4. lépés: 

Ha a fogaitokon maradt egy kis zselé, töröljétek le és öblítsétek ki a szátokat egy pohár vízzel (vagy akár egy tiszta vizel fogkefével kicsit dörzsöljétek meg őket), de ne mossatok fogat közvetlenül a fogfehérítés után. A fogmosás legkorábban a matrica felhelyezése után 10 perccel ajánlott! Én biztos, ami biztos 20-30 percet is szoktam várni. 

+1 lépés: Mossatok fogat a Crest 3D White Brilliance fogkrémmel. Miért? Mert a Crest fogkrémek egyrészt tisztítják a fogakat, fehérítik a fogfelszínt, gyógyítják a fogérzékenységet és óvják a fogsort, másrészt maximalizálják a fehérítő hatást, illetve a fogak fehérségének hosszútávú megőrzését is biztosítják.





Lehet, hogy bonyolultnak tűnik a folyamat így leírva, de higgyétek el, pofon egyszerű az egész! Egy majom is meg tudná csinálni! :P Az első alkalommal sem volt kihívás, maximum egy kicsit esetlenül csináltam, a második-harmadik alkalommal viszont már profin, szinte rutinosan ment a dolog. 

Azt azért nem mondom, hogy ha felragasztottad a matricákat, utána meg is feledkezhetsz róluk, olyan természetes az érzetük. Nem, azt azért nem. 
Én ugyanis végig éreztem, hogy ott vannak, egy pillanatra sem tudtam elfelejteni, hogy éppen fogfehérítés zajlik, akkor sem, ha egyébként sokkal-sokkal kényelmesebb a használatuk, mint azoknak a síneknek, amiket más fogfehérítő termékek esetén kell használnunk! 

Azokat a síneket én nagyon nem bírtam (nyelni sem lehet velük, ráadásul volt, hogy öklendezni kezdtem miattuk), ezekkel a matricákkal viszont nyelni is lehet, inni is lehet, zuhanyoztam is velük, sőt, beszélni is lehet velük, csak kicsit fura. :D   
Elvileg enni is lehet, de azt én nem próbáltam, nekem a két dolog (fogfehérítés és evés egy időben) valahogy nem fér össze. 

Jó hír továbbá, hogy sem a fogfehérítés alatt, sem a fogfehérítés után nem fájtak és nem is lettek érzékenyebbek a fogaim, nem gyulladt be az ínyem, nem tapasztaltam égető vagy bizsergető érzést, sőt semmilyen kellemetlenséget sem, pedig alapvetően érzékenyek a fogaim (pl. a hidegre és a melegre is). 

A leírás szerint egyébként ha a fehérítés során fokozott érzékenység lép fel, az nem káros, csak egy mellékhatás, ami a matricák levétele után azonnal megszűnik. 
Érzékenység esetén lehet egy-két nap szünetet tartani a kúrát illetően, vagy a Crest 3D White érzékeny fogakra szánt fogkrémjével fogat mosni, sőt a matricák felhelyezésével is lehet trükközni oly módon, hogy a matricát nem hajtjuk rá a fogak rágófelületére és hátsó oldalára, csak az elejére, és hagyjuk "lógni" a felesleges részt. 


Legközelebb már az előtte-utána fotókkal jelentkezem, addig is...stay tuned! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...